Jul og nyttår er en tid for avslapping, refleksjon og kos, enten hjemme eller på hytta. Dessuten er det mange nordmenn som får med seg en skitur eller to i løpet av feiringen. Etter en dag i løypa eller bakken passer det utmerket med litt hjernetrim, som lar deg slappe av med god samvittighet i godstolen foran peisen. Det finnes mange typer hjernetrim som passer for alle aldre, og dessuten er det sikkert greit å minne om at det fortsatt finnes mange gode analoge alternativer.
Rubiks kube og andre kuber
De aller fleste nordmenn har et forhold til Rubiks kube, og det finnes et eksemplar av den klassiske kuben i mange norske hjem. Likevel er det overraskende få som noen gang har løst en Rubiks kube, og man kan egentlig ikke kalle Rubiks kube for et leketøy. Det er vanskelig å løse en Rubiks kube uten et system, og de aller fleste barn vil helt enkelt gi opp. Det kan også være vanskelig for voksne å lære seg å løse Rubiks kube – uansett om du velger å følge en oppskrift eller ikke.
Da finnes det faktisk hybridløsninger der den fysiske kuben får støtte fra digitale hjelpemidler, GoCube er et slikt eksempel. Konseptet kan høres rart ut, men det er samtidig genialt enkelt. Et GoCube-system består helt enkelt av en fysisk kube som har både sensorer, lys og kommunikasjonsmuligheter, kombinert med en mobilapp. Denne løsningen gjør det mulig å løse kuben fysisk, samtidig som du får tilbakemeldinger både direkte på kuben og i appen. Det kan høres litt komplisert ut, men både amatører og drevne Rubiks kube-fantaster kan ha nytte av GoCube.
Japanske bildekryss – både på papir og i app
I dag finnes selvfølgelig all klassisk hjernetrim digitalt, det gjelder både kryssord, sudoku og mye mer. Det er likevel mange som foretrekker å løse slike oppgaver analogt på papir, det har sin helt egne sjarm. Ikke minst er det mange som driver med hjernetrim for å koble ut fra hverdagens stress og konstante oppdateringer, og da er det ikke nødvendigvis positivt å drive med hjernetrim i en app. Såkalte japanske bildekryss er en morsom og litt annerledes hjernetrim, for deg som kanskje har løst litt vel mange sudoku-kryss allerede.
Et japansk bildekryss er helt enkelt en matrise med kvadrater, komplettert med tall over og ved siden av hver kolonne og linje. Disse tallene angir hvor mange ruter i hver kolonne eller linje som skal markeres. Samtidig sier de ikke noe om eksakt hvilke kvadrater som skal skraveres, det må du regne ut ved å prøve ut om et alternativ kan oppfylle kravene både vertikalt og horisontalt. Derfor ligner japanske bildekryss også en god del på sudoku, med flere fellestrekk.
Japanske bildekryss og en variant av Rubiks kube er bare to eksempler på hjernetrim som kan være både analoge og digitale. Det finnes mange andre, men disse to er trygge valg hvis du er på jakt etter morsom hjernetrim som du kan gi i julegave til liten eller stor.